Contenuti e articolazione del programma dell'iniziativa

I lavori della Scuola si articoleranno in 4 giorni, dal mercoledì pomeriggio al sabato mattina  e sono previste per il giorno di arrivo una sessione serale di poster portati dai giovani partecipanti per presentare il loro lavoro e per i giorni di giovedì e venerdì una sessione mattutina nel corso della quale saranno presentate delle relazioni ad invito su aspetti generali riguardanti il contesto legislativo, le problematiche e le metodologie di studio riguardanti la biodiversità. Nel pomeriggio seguirà una seconda sessione dedicata alla presentazione di singoli casi studio. Il venerdì pomeriggio daremo spazio alle aziende che partecipano come sponsor per presentare i loro prodotti.

Wednesday, May 8

  • 12:00 - 15:00     Registration of participants
  • 15.00 -15,15    Welcome by SIMTREA delegates
  • 15.15 – 16.00    Prof. Alan T.  Bakalinsky, Oregon State University:  “Fungal sulfite metabolism illustrates adaptive diversity”
  • 16:00 – 18:30     Poster Session. Poster presentation and evaluation      
  • 18:30 – 20:00     Welcome Party and MicroDiversART event
     

Tuesday, May 9

  • 8:30      Transfer of participants to Porto Conte Ricerche
  • 9:00 - 10:30     Prof. Ian Sutclife, Northumbria University:  “Application of the International Code of Nomenclature of Prokaryotes in 21st Century taxonomy: reformation or modern synthesis?”
  • 10:30 - 11:00     Coffee break
  • 11:00 - 12:30     Prof. Giovanna Felis, University of Verona: “Taxonomic studies and applied purposes: the case of genus Lactobacillus”
  • 12:30 - 13:30     Lunch
  • 14:00 -15:30      Prof. John Morrissey, University College Cork: “Linking yeast population genomics to biotechnology”
  • 15:30 - 17:00     Prof. Fernando Araripe G. Torres, University of Brasília: “Exploring the Brazilian Microbial Biodiversity in the Context of the Agro-Food Industry”
  • 17:00 -17:15      Coffee break
  • 17:15 - 18:45   Prof. Pietro Buzzini, University of Perugia: “Extremophilic yeasts: the toughest yeasts around?”
  • 19:00      Transfer of participants to  Alghero

Friday, 10 May

  • 8:30      Transfer of participants to Porto Conte Ricerche
  • 9:00 - 10:30    Prof. Carlo Viti, University of Florence “Phenotype MicroArray Analysis of microorganisms: from Basic Research to Biotechnological Applications”
  • 10:30 -11:00     Coffee break
  • 11:00 - 13.00     Microorganisms at work: meeting with company representatives  Dr. Davide Orro (Azienda Famiglia Orro),  Dr. Mattias Müller (Luppolo &Birra)
  • 13:00      Transfer of participants to Sella & Mosca Winery (Alghero)
  • 13:30    Dott. Giovanni Pinna, Sella & Mosca “Tasting of wines from spontaneous and guided fermentations”
  • 14:00     Lunch
  • 15:30    Visit to the Sella & Mosca Estate
  • 17:00      Transfer of participants to the Natural Park of Porto Conte. Guided visit to the natural park
  • 19:00      Transfer of participants to  Alghero
     

Saturday, 11 May

  • 8:30      Transfer of participants to Porto Conte Ricerche
  • 9:00 – 9.30      Prof. Giovanna Cristina Varese, University of Turin: “Duties and opportunities for culture collections after the entrance in force of the new EU regulations on ABS”
  • 9.30-10:30       Prof. Giovanna Cristina Varese, University of Turin: “ Fungi in bioremediation: opportunities and pitfalls”
  • 9:00 - 10:30       Prof. Benedetta Turchetti, University of Perugia: “The DBVPG Industrial Yeasts Collection: the role of microbial resource centers for biotechnological applications”
  • 12:00     Prof. Marilena Budroni, University of Sassari: best poster awards and concluding remarks
  • 13:00    Closing lunch